Güllüoğlu,Güllüoğlu

Hayatta bazen öyle anlar olur ki,karşı duramazsınız,önünü alamazsınız.Yapmayacağınızı yapar,yaptığınızdan pişman olmazsınız.Çünkü o anı yaşamamak, pimanlıktır sizin için.İşte bu da benim için öyle bir şeydi.Tatlıya olan düşkünlüğüm bu olayın dürtüsüydü.İçimden bir ses avaz avaz bağırıyordu.Git ve o katmer nasıl yapılıyor gör.Nejat Güllüoğlu Baklava Öyle yaptım.Gittim,hem de, evim ile gittiğim yer mesafesini hiçe sayarak.Nereye mi?Kağıthane’de ki Güllüoğlu imalathanesine.Nejat Güllü’nün misafiri olarak.

Türk tatlısı baklavanın,bir kültür olduğu hepimizce malumdur.En acı günde de,en tatlı günde de baklava mutlaka vardır.Bayramlar,ziyaretler,toplantılar bir böreksiz,bir de baklavasız olmaz.

Nejat Bey deyim yerindeyse tam bir Beyefendi.Son derece hoş sohbet,güler yüzlü.Akıcı konuşmasıyla ve güzel sohbetiyle,herkesi bir anda kendine kilitledi.Çocukluğundan,gençliğinden,bol bol da babasından bahsederken herkes büyük bir keyifle dinledi kendisini.Kışın okurken,yazları Gaziantep’te amcasının yanında,çırak olarak başladığı baklava imalatının tam bir ustası olmuş.Bununla kalmayıp,markayı,Güllüoğlu adını yurtdışına taşımış.İhtilal Tatlısı dediği,1981 yılında ilk üretilen,Sütlü Nuriye’nin de mucidi olmuş.KatmerBaklava yapımının incelikleri anlattı bol bol.Baklavaya şerbeti vermenin bile bir ustalık gerektirdiğini,şerbet çok kaynatılırsa,yerken baklavanın boğazda yanma yapacağını öğrendik.Felsefesini, aslında şu sözlerle özetledi.

Baklava;

Önce göze hitap edecek.Altın sarısı olacak,yerken burnun yağın kokusunu alacak,kulağın hışırtısını duyacak,damağın fıstık tadını alacak ve yedikten sonra miden bu da şimdi niye geldi ki demeyecek.

Ama bu katmer yok mu bu katmer,bu başka bir şeydi.Ustasından yapım aşamalarını izlerken,o hamurun açılışının bir sanat olduğunu hayretle izledim.Biz hamur açtığımızı sanırken,o ustanın ustalığı karşısında saygıyla eğildim doğrusu.Hele ki,o fıstığın kokusu insanı resmen,yoldan çıkarıp,gözünü döndürür cinstendi.

Havuç DilimiNejat Bey’e sorulan, iyi baklava nasıl anlaşılır sorusu üzerine,bir tane yediğinde bir daha ye diyorsa bünye, o baklava iyi baklavadır sözü üzerine olsa gerek,çeşit ve lezet bolluğu karşısında bünye tam bir bayram havasındaydı.Burada hep baklavadan bahsedince, sanılmasın ki başka çeşit yok.Maaşallah çeşit gani.Ama hepsini yazacak değilim,çünkü yazmakla başa çıkmak oldukça zor.Güllüoğlu’nun tarihini,gelecekte yapmak istediklerini,çeşitlerini buradan okuyabilirsiniz.Ustasının anlatımıyla daha doğru olacaktır.Türk KahvesiBugün tam anlamıyla,Türk misafirperverliğini,hem güler yüz,hem sohbet,hem de ikramlarla doyasıya yaşadım.İçtiğim kahveyle bu buluşmanın hatırını 40 yıla taşıdım.Bu buluşmayı organize eden Canan Hanım’a sonsuz teşekkürler.

Herşey için çok teşekkürler Nejat Güllü,deyim yerindeyse Baklavanın Efendisi…….

Ağız tadıyla…..

Etiketler: , , , , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

BENZER YAZILAR

Benzer yazı bulunmamaktadır.

Yorumlar

  1. pınar 28 Mayıs 2013 at 23:35 Reply

    Baklavayı kim sevmez ki? Her çeşidinin yeri ayrıdır.Ama o katmer yok mu o katmer, vallahi insanı yoldan çıkartır. Katmerle ilk tanışmam Gaziantep gezimde olmuştu, meşhur katmerci Zekeriya usta diyorlardı, başka birşey demiyorlardı.Hatta gezenyer.com da detaylı anlatmıştım. Hele yapılışını görünce bravo demiştim. Güllüoğlundaki katmere bayıldıysan, birde Antepte ye, o zaman duygularını ifade edemezsin:)afiyet, şeker olsun Güler ablacım.

  2. Yağmur İpar 30 Mayıs 2013 at 01:14 Reply

    Güzel bir etkinlik olmuş, hem de çok bilgilendirici. Ben de ev baklavası çok yaparım. Gece gece canım çekti. Kalkıp yapsam mı ne? :)) İyi geceler canım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir