Ben şef değilim,aşçı değilim ama eğer profesyonel bir aşçı olsaydım,yanlış söylemiyorsam soğuk mezeci olmak isterdim.Çünkü mutfakta en keyif alarak yaptığım şey sanırım meze çeşitleri.Meze kültürünü çok sevdiğim için mi,babangam mezeyi çok sevdiğinden mi bilmiyorum.Sanırım bizim tüm ev halkı bu tip mezeleri ya da soğuk yemekleri çok seviyor.Amerikan salatası,Rus salatası,zeytinyağlı dolmalar,humus ki tarifi burada,kısır bunlardan sadece bir kaçıPastırma çok sevdiğim ama eve girmesinden çok da haz etmediğim bir yiyecek türü.Bu nasıl bir şey derseniz,pastırmalı yumurta,paçanga aşık olduğum yemekler olmasına karşın çemenin yarattığı koku beni pastırmadan uzak tutan tek neden olmuştur hep.Çemensiz al derseniz, o da bana göre duvaksız gelin gibi yarım ve eksiktir.
Pastırma deyince ilk aklımıza gelen Kayseri ilimiz olmakla beraber,bu gördüğünüz güzeller de oradan yani Kayseri’den geldi mutfağıma.
Vikipedi Pastırma için der ki;
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya’da Hunlar olduğu bilinmektedir. Nitekim, Weber–Baldamus dünya tarihi kitabında, Antalyalı Amianus’un 273-275 yıllarında yazmış olduğu eserinde, Hunlarının bu husustaki adetlerinden şu şekilde bahsettiği bilinmektedir: “Hunlar yemek tanımazlar, yaban etleri ile atın sırtında, baldırları arasında ezdikleri yan pişmiş eti yerler.” Hâlbuki Macar müzelerinde bulunan Hunlara ait iki cepli at eyerleri, kurumuş etlerin bu çantalara sokulduğunu ve atın baldırına, vücuduna değmediğini göstermektedir.
Orta Asya’dan batıya akın eden Türk Hun süvarilerinin eyerlerinin çantalara dolduran kuru et konservesi, Anadolu’ya gelerek yerleşen Oğuz Türklerinde pastırmacılığın bulunması ve yüzyıllardır zamanımıza kadar yaşayıp gelmesi, bir gün Orta Asya bozkırlarda yaşayan Türkleri sonbaharda kışa hazırlık olarak tuzlu, kuru ve dumanlı et konserveleri yapmaları, bu yiyeceğin Orta Asya’dan geldiğini göstermektedir. Hayvanları en iyi şekilde ıslah etmiş ve pek çok yeni ırk meydana getirmiş Türkler, hiç şüphesiz ki bunların etlerinden de en iyi şekilde yararlanmasını bilmiş insanlardır (Özdemir, 1994). Kayseri’de pastırmacılık bir şekilde Orta Asya’dan gelen Türklerle başlamış ve zamanla gelişmiştir. Ünlü Gezgin Evliya Çelebi 17. yüzyılda Kayseri’den şu şekilde sözetmektedir: “Makulat ve imalata has beyaz ekmeği, lavaşa yufkası, katmerli böreği, lahm-ı kadit namı ile şöhret bulan kimyonlu sığır pastırması ve nilskli et sucuğu bir tarafta yoktur” (Evliya Çelebi, 1970). Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi‘ndeki bu bilgilerden de anlaşıldığı kadarıyla, Kayseri’de 17. yüzyılda pastırma imalatı vardı. Pastırma, Türkler vasıtasıyla Rumeli’ye, Balkanlar’a ve çevresine götürülmüştür. Bu tarihsel yolculuk boyunca Oğuzlarla birlikte göç eden pastırma, Anadolu’nun ortasındaki Kayseri’yi kendine yurt edinmiş; sonra da ünü dört bir yana yayılmıştır.
Malzemeler
- Pastırma
- Kaşar Peyniri
- Cherry Domates
- Zorluk: kolay
Yapılışı
Ağızlarının tadını biliyorlarmış demekten başka söyleyecek söz yok sanırım.Bu tarifi isterseniz kahvaltıya isterseniz bir meze olarak akşam yemeğine rahatlıkla yapabilirsiniz.Emin olun lezzetinden damağınız çatlayacak.Son derece pratik hemen yapılabilecek bir tarif.Bütün ihtiyacınız pastırma ve kaşar peyniri.Domatesin de ayrı bir lezzet kattığını söylemek durumundayım.
Bütün yapmanız gereken,belirli bir büyüklükte kestiğiniz folyo ya da yağlı kağıt üzerine iki dilim pastırma arasına kaşar peynirini koyup,üzerlerine cherry domatesleri yerleştirmek.Yağlı kağıtları paket şeklinde katlayıp,fırına koyup kaşar peynirleri hafif eriyene kadar fırınladınız mı olay bitmiştir.Ben Philips Airfryer ile yaptım.Bunu da söylemek istiyorum.
Burada önemli olan,bunu sıcak olarak kaşarı kurutmadan tüketmek ve bu lezzetin keyfine varmak.
Sevgiyle....
Etiketler: fırında pastırma tarifi, kaşarlı pastırma, kaşarlı pastırma nasıl yapılır, kaşarlı pastırma tarifi, kayseri, kayseri pastırması, kayserinin neyi meşhur, meze, meze tarifleri, ne meze yapsam, pastırma, pastırma kültürü, pastırma tarihi, Philips, Philips Airfryer, Philips Airfryer ile yapılan yemekler
Bir cevap yazın