Güveç yemeklerini severim.Güveç bir doğallık ve samimiyet hissi uyandırır bende.Öyle süslü püslü değildir.Topraktan en doğal hali ile bir sıradanlık içinde görevini layıkıyla yerine getirir.Bundan kaynaklıdır Beypazarı’na gittiğimde, İstanbul’da yokmuş gibi güveç aldığım.Onu kırılmasın diye sarıp sarmalayıp arabanın bagajında en kuytu köşeye saklayarak getirdiğim.
Eminönü’ne en son gittiğimde de farklı boy ve şekillerde güveçler alıp, büyük bir hazine taşır gibi itina ile eve getirdiğim de doğrudur.Seviyorum ne yapayım.Güveçte pişen her yemeğin çok daha lezzetli olduğunu sanırım herkes onaylar.Hele bir de o güveci odun ateşinde bir fırında pişirtme imkanınız varsa.Yoksa da canınız sağolsun, evdeki fırınlar da iş görür.
Güveç tarifimde bu konudan uzun uzun bahsetmiştim.Güveçte kek tarifine de bakabilirsiniz.Bu kez farklı bir güveç tarifi ile buradayız.Yani güveçlerim ve ben.Bu güvecin mimarı Ankara’lı Mühendis.İstanbul’a her geldiğinde elinde olmasa da, aklında bir liste oluyor mutlaka.O istedi ben yaptım.Çok da lezzetli oldu.Güveci masanın ortasına koydum, içine de bir kaşık, herkes tabağına istediği kadar alsın diye.Masaya dolu konan güveç, boş olarak kalktı masadan.
Malzemeler
- 500 gr kemiksiz kuşbaşı kuzu eti
- 5-6 adet sivri biber
- 2 adet domates (yoksa 1 yemek kaşığı domates salçası)
- 1 adet kuru soğan
- 4 su bardağı arpa şehriye
- 3,5 su bardağı su
- 150 gr tereyağ veya margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- tuz, karabiber
- Zorluk: kolay
Yapılışı
Ankaralım arpa şehriye pilavını çok sever zaten.Her geldiğinde ister.Bu kez içine et de girince ve güveçte pişince pek bir lezzetli oldu.
Bu arada 2009 yılının 21 Şubatında başladığım blog yazma maceram Cuma günü itibariyle 5 yılını da doldurmuş oluyor.Allah biliyor ki, sağlığım elverdiği sürece yazmaya devam edeceğim.Bunu da yazmadan edemedim. :)
Eğer güveciniz varsa bugün bu yemeği yapın.Yapın ve bu lezzeti kendinize hediye edin.Ailenizle afiyetle yiyin.
İlk önce güvecinizi ocağın üzerinde bir miktar ısıtın daha sonra etlerinizi ilave edin, suyunu salıp çekene kadar biraz kavurun.İçine yağınızı, yemeklik doğradığınız soğanı, doğranmış biberleri ekleyin.Soğan ve biberler bir miktar kavrulup,yumuşadığında varsa domateslerinizi rendeleyin.Domates yoksa salçanızı koyun ve bir süre daha kavurun.Bir miktar su ilave edip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Başka bir tencerede sıvı yağ ile arpa şehriyenizi kızarana kadar karıştırarak kavurun.Kavrulmuş şehriyeyi etlerin içine ekleyin ve 3,5 bardak su, bir miktar tuz ve karabiber ilave ederek ocağı en kısık ayara getirin.Arada karıştırarak kapağı kapalı güveçte pişmeye bırakın.Arada bir tahta kaşıkla dipten karıştırın.Etler iyice pişip, arpa şehriyeler suyunu çektiğinde güvecin ağzını bir folyoyla sıkıca kapatıp demlenmeye bırakın.Güveç yavaş soğuyacağı için ateşten aldıktan sonra da pişmeye devam edecektir.Pişme süresini ayarlarken bunu da hesap etmeyi unutmayın.
Afiyet ve bereketle tüketin.
Sevgiyle...
Etiketler: arpa şehriye güveci, arpa şehriye pilavı, Arpa Şehriyeli Etli Güveç, arpa şehriyeli güveç, arpa şehriyeli güveç tarifi, değişik pilavlar, etli güveç, güveç yemekleri, güveçte pilav, şehriyeli güveç tarifi
Bir cevap yazın