Trileçe

Öncelikle hepimize sağlıklı, bereketli, hayırlı Ramazanlar dilerim.Sofralarımız bereket, kalplerimiz iyilik ve merhametle dolsun inşallah.Allah, tuttuğumuz oruçları kabul etsin.

Şu son bir hafta sanki bir ay kadar uzun geldi bana.İnsan rutinden uzaklaşınca vücut dengesi değişiyor.Son bir hafta babanga izinliydi ve Ankara’lı Mühendisi ziyarete gittik.Ankara canım Ankara, seviyorum seni.Senin sokaklarındayken canım İstanbul’u özlüyorum, İstanbul’a geldiğimde de seni. 🙂

TrileçeAnkara’da sıcak olmasına rağmen, nem olmadığı için İstanbul’da olduğu gibi terlemiyor insan.Geceleri de serin olduğundan insan üzerine örte örte rahat bir uyku çekiyor.Akşamları hırka ile dolaştığım Ankara’dan sonra dönüşte İstanbul çok ama çok sıcak geldi bana.Şu son iki gün çıkan rüzgara şükrediyorum verdiği serinlik için.Ancak her esişinde evi, biraz daha toza boğmasını da hiç sevmiyorum.

Ramazan’da iftar sofraları tatlısız olmaz deyip bu güzel tatlının tarifini vermek istedim.Sütlü tatlı sevenler için tam nokta atışı yaptıran bir tatlı.O kadar hafif ki denerseniz göreceksiniz asla bir dilim yetmeyecek.Buzdolabında soğutup iftara serin serin yiyebileceğiniz cinsten.Arnavut tatlısı diye biliniyor ancak Arnavut olan babangam bu tatlıyı bilmediğini söyledi.Onun bildiği tek  Arnavut tatlısı, Kumuştuar.

Trileçe belki de Yugoslav Arnavut’larının tatlısı tam olarak bilmiyorum.Ama lezzetini biliyorum 🙂

Malzemeler

  • 5 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 12 yemek kaşığı toz şeker
  • 10 yemek kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • şerbeti için
  • 8 yemek kaşığı toz şeker
  • 5 su bardağı soğut süt
  • 2 paket krema
  • Karamel için
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 50 gr margarin
  • 1 paket krema
  • Zorluk: kolay

Yapılışı

Üç çeşit sütle yani, manda, keçi ve inek sütüyle yapılan bir tatlıymış Trileçe.Süte doyuran bir tatlı yani.Güllaç seven bu tatlıyı da mutlaka sever diye düşünüyorum.İçerisinde ki krema sizi korkutmasın neticede krema dışında sadece 50 gr yağ var içinde.Trileçeİşe keki yaparak başlamak gerekiyor.Şeker ile yumurtaları, krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın.İçerisine sırasıyla, sıvı yağı, unu, irmiği ve en son vanilya ve kabartma tozunu her koyduğunuz malzemeyi mikserle çırparak ekleyin.

Çok az sıvı yağ ile yağladığınız borcama (ben en büyük boy dikdörtgen borcam kullandım.40*27 ölçülerinde) hazırlamış olduğunuz koyu kıvamlı keki boşaltın ve bir spatula yardımıyla düzleyin.Önceden 170 derecede  ısıtılmış fırında pişirin.Kek pişip de fırından çıkardığınızda ilk sıcaklığı çıktığında, keki dilimleyin ve hepsini yine bir mikser yardımıyla çırptığınız sütlü,şeker ve kremalı  şerbeti kepçe yardımı ile kekin her yanını ıslatacak şekilde dökün.Şerbeti çeken kek şişip bir miktar yükselecek.

En son aşama karameli hazırlamak.İsterseniz meyveli bir sos da hazırlayabilirsiniz.Ancak hafif bir karamel ile daha güzel olduğunu düşünüyorum.

Karameli hazırlamak için tencereye önce şekeri koyup eritin.Şeker eridiğinde yağı ilave edin.Yağ erir erimez kremayı ekleyip hızlıca karıştırın.Şekeri ne kadar yakarsanız karamelinizin rengi o kadar koyu olacaktır.Ancak bu durumda karamelin tadı da bir miktar ağırlaşacaktır unutmayın.O nedenle ben şekeri çok fazla yakmadan bu işlemi gerçekleştirdim.

Hazırlamış olduğunuz karameli de tatlınızın üzerine döktükten sonra, buzdolabında bir miktar soğutmanız şart.Bu süre zarfında tatlı soğurken, kendini de daha bir toparlayıp, lezzetlenecektir.

Bana göre tam bir yaz tatlısı olan, Trileçe'yi ister bu ölçülerle, isterseniz yarı ölçüleriyle yapıp iftar masanızda yer açın.Ama Ramazan ayı paylaşmayı gerektiriyorsa, bir iki dilim de komşularınıza ikram etmek yerinde ve mutluluk verici olacaktır.Tekrar hayırlı ve bereketli Ramazanlar, sağlıklı haftalar.

Sevgiyle...

Etiketler: , , , , , , ,

PAYLAŞ & TAKİP ET

Pin It

Abone Ol

Yandaki kutucuğa mail adresini gir, Abone ol butonuna bas, tarifler mail adresine gelsin

Mail abonelik hizmeti
FeedBurner aracılığıyla
verilmektedir.

Yorumlar

  1. mine(miskokululezzetler) 07 Temmuz 2014 at 10:30 Reply

    Bu tatlıyı İzmirde bir esnaf lokantasında yemiştim hatta kızımla içinde ne var acaba demiştik.Tarifi tabiiki vermediler ama daha sonra değişik bloglarda gördüm gerçekten nefis bir lezzet hem de dediğin gibi çokta hafif ellerine sağlık afiyet olsun …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir