Evet mutfaktan çıkamadığım doğrudur.Maaşallah Ramazan bereketiyle geldi.Hem rızık hem misafir açısından.Yoruluyor muyum? Çokkk ama şikayetçi miyim hayırrrr.Seviyorum yemek yapmayı, yaptıklarımı tattırmayı.İftar, sahur derken neredeyse bir tek yatmak için mutfağın dışına çıkıyorum.O da zaten uykuyla bu aralar pek geçinemediğimden çok kısıtlı zamanlara sıkışmış durumda.
Laptopum da mutfak masamda, hem müzik dinliyor hem yemek yapıyorum.Bu arada yaptıklarımı da sizinle paylaşıyorum.Kısmetse yarın da, daha doğrusu saat itibariyle zaten yarın oldu misafirlerim olacak iftara.Şu anda ocakta zeytinyağlı patlıcanım pişiyor bir gözüm onda, kulağım Orhan Baba’da elim klavyede.Yani merdiven çıkarken sakız da çiğnerim, takla da atarım. 🙂
Bu aralar Orhan Baba’ya kızanlar var.Bir şey diyemiyorum ben onun sadece ve sadece şarkılarına hastayım her birinin bir anısı, bir yarası, bir hikayesi var.Onun şarkılarıyla geçti genç kızlığım. 🙁 Ne çabuk geçti.Zaman ne kadar acımasız.Duygular hep aynı hiç ama hiç eskimiyor değişmiyor ama bedenlerimiz, kaçınılmaz son olarak zamana yenik düşüyor doğal olarak.Herkesin bir devri var ve zaman geçtikçe yeniler eskiyor yerine daha yeniler geliyor.Eeee onlar da eskiyecek ve yaşlanacak.Bundan yaşlı olduğum sonucu çıkmasın sakın asla kabul etmiyorum. 🙂 Benim saatim tersine işliyor ya da ben öyle olduğunu varsayıyorum.Hala bu şarkıları dinlerken taaa o zaman hissettiklerimin aynını hissediyorsam eskimiş olamam.En azından ruhen hala o aşık, deli aşık Güler’im.
Nereden geldik bu konuya? Mutfakta iş yaparken tv açık, her zaman ki gibi radyo muamelesi yapıp sadece dinliyorum bir taraftan.Bir kanalda bir yarışma ve bir arkadaş dil yarası şarkısını söylemeye çalışıyor.Hemen kapattım tv’yi.Aslını keyifle dinlemek için açtım sahibinin sesini.Kulaklarımın pası silindi.:)
Bu arada yemeğim pişti ocağın altını kapadım. 🙂
Malzemeler
- 1 kahve fincanı yeşil mercimek
- 1 kahve fincanı buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 adet kuru soğan
- 1-2 diş sarımsak
- 5 su bardağı et suyu ( yoksa normal su )
- 100 gr tereyağ veya margarin
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- tuz
- kahve fincanı derken türk kahve fincanı ölçüsünde
- Zorluk: kolay
Yapılışı
Çorbamızın adı Çatal Çorba.Neden çatal çorba derseniz, ben de bilmiyorum.Bilen varsa paylaşırsa biz de öğrenmiş oluruz.Adının nereden geldiğini bilmiyorum ama son derece lezzetli ve doyurucu bir çorba.Hatta babangam, bu çorbadan çok yemek gibi dedi yerken.
Çorum ve Amasya yöresi çorbasıymış.Neticede zaten birbirlerine komşu iller.Farklı versiyonları var.İçine yoğurt konulabildiği gibi, bazı yerlerde kendi kestikleri hamurları da koyuyorlarmış.Ramazan ayında iftarlar çorbasız olmaz deyip yapıverdim.Tavsiye ederim.
Mercimeği ve buğdayı bir gece önceden ıslatabilirsiniz.Ancak ben yapmaya karar verdiğimde buna zamanım olmadığı için, her ikisini de iyice yıkayıp, beraberce düdüklüde haşladım.Haşlama suyunu süzdüm.Mercimek haşlandığında çıkan o siyah suyu kullanmayı sevmiyorum.
Buzlukta haşlanmış kuru fasulyem vardı zaten.Sizde yoksa onu da haşlamanız gerekiyor.Bu üç haşlanmış malzemeyi çorbayı yapacağım tencereye koyup üzerine 5 su bardağı su veya varsa et suyunu koyup bir süre birbirleri ile kaynaşmaları için bir iki taşım kaynatın.
Ayrıca bir tavada çok minik doğranmış soğanları ve sarımsağı yağ ile bir miktar öldürüp içerisine salçaları ilave edin.Salçayı da bir güzel kavurduktan sonra kırmızı biberi ilave edin.Tuz ayarlaması yapıp bu harcı çorbanın içine dahil edin.Kısa bir süre daha kaynatıp ocağın altını kapatın.Bir süre bekleyince çorba kıvamını iyice buluyor.Ben her çorba tarifimde yazdığım gibi çorbaları biraz koyu kıvamlı seviyorum.Siz sevdiğiniz şekilde isterseniz su ilavesini arttırabilirsiniz.
Servis ederken, arzuya göre naneli tereyağ gezdirebilirsiniz.Ben iftarda çok ağır olmasın diye içine koyduğum yağ dışında yağ kullanmadım.Evde kurutulmuş mis gibi naneyi salt olarak çorbanın üzerine ufaladım.Afiyet ve bereketle güzel kalabalık iftarlarınız olsun.
Sevgiyle...
Etiketler: Amasya çorbası, çatal çorba, çatal çorba nasıl yapılır, çatal çorba tarifi, Çorum Çorbası, değişik çorbalar, yöresel çorbalar, yöresel yemekler
çok sevdim çorbayı,aklımda,ellerin dert görmesin ve kolay gelsin.